Alta 1950 til 1962 del 2

Del 2

Indianer og cowboy

Nede ved flyplassen lå et trelastlager hvor vi lekte, mest indianer og cowboy eller cowboy og cowboy, vi løp, søkte skjul og skøyt og skøyt. Barna kom mange steder fra, noen fra den øvre siden av lyng svingen hvor Wirkola og Svendsen familien bodde. Og noen fra nedenfor hovedveien på høyde med Svendsen bensinstasjon og noen fra Simensen familien og en del andre som jeg husker, men ikke navnene på.

Bussen stoppet

Vi barna lekte rundt om Posti på begge sider av veien, der var det my å finne på, et av de mest spennende påfunnene var å henge bak på bussen. Ringbussen stoppet rett utenfor Posti på vei mot Bossekop. Vi ventet til alle var gått inn, og da bussen startet hang vi oss på og sklei bortover på beksømskoene, det var spennende og stas. Men en gang vi hang oss på stoppet bussen plutselig og all kameratene mine løp for livet, jeg derimot satt og ventet på at bussen skulle starte igjen, isteden kom en illsint bussjåfør løpende, fikk tak i meg og bar meg inn i bussen og satte meg ved motorkassa. Der måtte jeg sitte til vi kom til Bossekop, hvor jeg ble satt av. Så var det bare å gå hjem, ca. 5 kilometer. Lærte jeg noe av det? kanskje, det var jo litt pinlig å bli tatt. Men en ting lærte jeg at når bussen stoppet var det bare å løpe for livet.

Odd og Odd

Så begynte vi på skolen, elvebakken skole, eller hva den nå het i starten, det var i en stor rød brakke nær altagårdskogen. Vi ble delt i to klasser etter hvor vi bodde, jeg bodde på elvebakken og ble plassert i Elvebakken klassen sammen med en del andre, vi var ikke så mange kanskje 12 eller 13 stykker. Odd Olsen var også fra elvebakken, men han plasserte de i Bukta klassen, Odd knutsen derimot som bodde i Bukta ble plassert i Elvebakken klassen. Hva var det som skjedde på planlegnings kontoret, jo muligvis at begge het Odd og derfor ble det sagt og Odd da? Odd ja han setter vi selvfølgelig i Elvebakken klassen, han som spurte så på Odd knutsen og slik ble det. Da listene var utfylt var Elvebakken Odd i Bukta og Bukta Odd på Elvebakken. Og listene var skrevet og vedtatt og kunne ikke forandres på. Det finnes sikkert andre forklaringer og noen vet sikkert mere om det, men er det så viktig?

Øyra

Fortellingen blir ikke kronologisk, det som skjedde hentes jo fra en hukommelse uten alt for mange datoer. I elvemunningen nedenfor broen var det ei øy vi kalte Øyra, en grønn oase med innebygd basseng. Dit kunne man vasse, men bare ved fjære sjø, dit dro vi ofte. Der vokste det gressløk som vi spiste. Å dra over til Øyra var et spennende eventyr.

Elva

Nedenfor broen var det en fin sandbanke litt ute i elven, på elvebakken siden og der fisket vi laks med bambusstang og bøyd spiker til krok, og vi fikk fisk, hvor mange husker jeg ikke og størrelsen kunne vært rundt en kilo. Ellers fisket vi andre steder i elven også med en fiskebolle-boks med snøret surret rundt, noen ganger på Overelva siden, og fisk fikk vi. En gang da det var vinter og kalt, balanserte vi på en del tømmer som lå på Overelva siden rett ovenfor broen og der datt jeg ut i og da var det bare å komme seg på land å gå hjem, ca en kilometer.

Et glimt a nåtid

Hva hende

Å for en sportshelg, Kilde vinner suger G, en unggutt blir nr. 2 i storslalåm, Eckhoff vinner sprinten damene slår Danmark og er klar for finale, Granerud vinner og Norge vinner damestafetten, Lægreid vinner sprinten og United vinner og vinner. Men skrur vi tiden litt tilbake og ser på damestafetten da Knotten detter og fyller børsa med snø, får 3 strafferunder og veksler ca. 3 minutter etter. Jeg regnet med at damen ville vinne lett så jeg skrudde over på Sverige for å høre våre naboer gratulere Norge. Men slik gikk det ikke, og da Eckhoff gikk ut på 3. etappe var vi fortsatt langt bak, men hun gav seg ikke og gikk ut altfor fort og får 3 strafferunder også hun, da er det en svensk kommentator spør; «og Eckhoff, hva hende» og med-kommentatoren svarer «Det hende det som brukar henda» Norge blir nummer 8 men det var ikke Eckhoffs feil.

Åi då

Nå er det stafett igjen og Eckhoff treffer, Norge vinner med klar margin. Eckhoff går først ut på jaktstarten og skyter feilfritt på liggende og skyter 5 treff også på første stående med Svensk kommentar; «åi då» På siste stående skyter Eckhoff fire treff og Svensk kommentar; «ska Eckoff ta det her» og hun treffer og vinner mens sjokkskadede svenske kommentatorer er merkelig stille. Lægreid går først ut på jaktstarten og skyter som Dovrefjell og vinner. Granerud vinner også og Kilde vinner også utfor. Røiseland vinner fellesstarten foran Eckhoff, damene spiller finale mot Frankrike og jeg titter inn da Norge leder 14:11 og titter inn igjen litt senere og da står det 18:18, da vet jeg at Norge taper og titter ikke mer på kampen. Men Norge slår Frankrike og jeg sier som svenskene «det hende det som brukar henda»

Perfeksjonist

Det ble nesten for meget, men en ting sitter igjen, Eckhoff. En utrolig idretts profil, hun er extremt godt trent, men har slitt veldig med skytingen, hun har vunnet en del og kunne gitt seg for lenge siden. Men i henne bor det en perfeksjonist og hun er fullstendig klar over alt som skjer, men skjønner ikke hvorfor hun bommer. Jeg så en kommentar fra en skytetrener at man må tørre å trekke av. Dette gjelder bare stående fordi man må trekke av når blinken ikke er i sikte basert på børsepipas bevegelse. Jeg tror en Italiener eller en Franskmann eller begge klarte å formidle problemet til Eckhoff. Og i alle disse triumfer denne helgen er det Eckhoffs seire som gleder meg aller mest, Jeg håper vi i fortsettelsen også kan si som svenskene; «Det hende det som brukar henda»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s